Vårt båtvarv – Rosättra Båtvarv

Classic Swedish Yachts AB och Rosättra Båtvarv AB har ingått ett långsiktigt partnerskap för att tillverka Swede 68, Swede 52, Swede 41 samt för nya framtida designer inom yachtmodellen Swede.

Rosättra Båtvarv är beläget vid Östersjöns strand i de norra delarna av Stockholms skärgård, ca en timmes bilfärd nordost om Stockholm och 45 minuter öster om Arlanda flygplats.

Rosättra grundades 1886 och har sedan dess specialiserat sig på att tillverka högkvalitativa mahognyyachter, till att börja med för överklassen i Stockholmsområdet. Rosättra är Sveriges äldsta båtvarv för lustyachter. Företaget är finansiellt stabilt och har aldrig påverkats av de otaliga kriser som drabbat nästan alla båtvarv inom den skandinaviska fritidsbåtindustrin.

Fram tills 1970-talet koncentrerade Rosättra sig på att bygga högkvalitativa mahognyyachter, både motor- och segelbåtar, och över 250 högkvalitativa yachter byggdes under denna period. Sedan 1973 har Rosättra byggt över 800 egendesignade segelbåtar, de så kallade Linjettbåtarna. Dessa yachter som designats av Mats Gustafsson, är kända för sin höga och jämna kvalitet. Rosättra har aldrig behövt göra reklam för sina yachter – deras orderböcker har varit fulla ändå.

Rosättra tillverkar endast efter beställning och därför är anpassas varje yacht för att möta varje individuell kunds önskemål. Som resultat av detta är hela arbetsteamet utbildat i att forma trädetaljer för hand till varje enskild kunds belåtenhet.

Nu är det den femte generationens båtbyggare som leder arbetet. Det är uppenbart att båtbyggande och segling ligger i generna hos familjen Gustafsson. Idag är det Daniel, Markus och Kristoffer Gustafsson som leder arbetet under tillsyn av deras far Mats.

Långvariga och vänskapliga relationer med kunderna har tillsammans med deras högkvalitativa yachter byggt upp Rosättras goda rykte. Det var i detta, den absoluta känslan av kvalitet och den nära relationen till kunden, som Classic Swedish Yachts och Rosättra fann varandra. Att få förtroendet att bygga en segelbåt är för familjen Gustafsson en hederssak som behandlas med stor respekt. Till detta bör tilläggas den breda erfarenhet företaget samlat på sig vid alla kappseglingar familjemedlemmarna deltagit i, för att inte glömma Janne Gustafssons inblandning i det svenska seglingslandslagets framgångar i OS.

Rosättra har spelat en viktig roll i utvecklingen av båtbyggeri i Sverige. Detta arv är en utmärkt grund att stå på när Swede-yachterna nu ska byggas. Classic Swedish Yachts är glada att ha funnit en finansiellt stabil partner med ett traditionsfullt arv för att producera de exklusiva Swede-yachterna.